keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Onko mielenterveyshäiriöiden ymmärtäminen mahdollista?



Mielenterveyden ongelmat elävät nimensä mukaisesti syvällä ihmismielessä. Ne eivät useinkaan näy ulospäin. Kadulla kuka tahansa vastaantuleva voi kärsiä masennuksesta tai kamppailla syömishäiriön kanssa.

"From the outside looking in, it's hard to understand.
From the inside looking, it's hard to explain."

Mielenterveysongelmista puhutaan nykyään avoimemmin, mikä on tosi hyvä. Kuitenkin ymmärrystä puuttuu, ja toivon tilanteen tulevaisuudessa muuttuvan. On vaikea saada apua, jos kokee ettei tule ymmärretyksi.
Itse olen törmännyt useinkin tähän ymmärryksen puutteeseen. Usein ongelmani mitätöidään, ja nähdään että siihen on olemassa yksinkertainen ratkaisu, kuten "no syö" tai "no jää kotiin jos väsyttää".  Onhan ajatuksenkulkuni täysin irrationaalista, myönnän, mutta sen synty on pitkän, salakavalan kehitysprosessin takana. Täten se ei ihan mutkitta muutu takaisin normaaliin. Mikä edes on normaalia? Sepä se, kun syömishäiriö on nakertanut mun aivoja monta vuotta, tuntuu sen luoma ajatusmaailma paikkaansapitävältä, enkä tiedä enää miten "normaalit" ihmiset ajattelevat. 

"Just because you don't understand it doesn't mean it isn't so."

Jos en itsekään ymmärrä ajatuksiani, miten voin selittää kokemani muille? Tilanne on melkoisen monimutkainen. Onneksi monet mielenterveyshäiriötä sairastavat ovat lähivuosina kuitenkin tuoneet oman näkökantansa esiin tulemalla "ulos kaapista", ja monet parantuneet ovat jakaneet tarinansa luodakseen toivoa ja toisaalta ymmärrystä ympärilleen.

Se, mitä mä haluan tällä blogilla edistää, on nimenomaan ymmärrys. "Järjettömyyden" ymmärtäminen. Ajatuksenkulkuni voi olla usein täysin epätodenmukaista, mutta mulle se on todellisuutta, ja haluan jakaa sen muille. Miksi? Siksi, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka monisyistä ja stressaavaa mielenterveydenhäiriö voi elämästä tehdä.

Blogin puolelle olen kirjoittanut muutamia tekstejä mielenterveysongelmiin liittyen, omaa syömishäiriötäni pohtien. Jos haluat laajentaa ymmärrystäsi syömishäiriöistä, alla olevien linkkien kautta pääset käsiksi irrationaaliseen ajatusmaailmaani:


Jaetaan siis ymmärrystä ympärillemme olemalla avoimia jakamaan ja ottamaan vastaan tietoa.
Hyvää kansainvälistä mielenterveyspäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää luettavaa