keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Opintopisteitä metsästä, punkkiylläri ja minäkö ruotsalainen?!

Opinnot ovat hiljalleen lähteneet käyntiin.
Ensimmäisellä varsinaisella kouluviikolla suoritimme 1,5 hp:n (högskolepoäng = hp = opintopiste) laajuisen orientaatiokurssin Idrottsvetenskap en introduktion, joka käsitteli tieteellistä kirjoittamista ylipäätään, liikuntatiedettä terminä sekä lähteiden ja lainauksien merkitsemistä. 
Kurssiin sisältyi yksi palautettava kirjallinen näyttö. Tehtävänä oli tiivistää Håkan Larssonin näkemys liikuntatieteestä, monitieteellisyydestä ja muista opintojamme ajatellen tärkeistä termeistä. Palautin kirjoitelmani hyvissä ajoin ennen deadlinea TOIVOTTAVASTI SAMA TAHTI PYSYY JATKOSSAKIN, ETTEI JÄÄ VIIMEISEEN ILTAAN KUTEN MINULLA ON OLLUT TAPANA... 😅. Kirjoitelma toteutettiin luonnollisesti ruotsinkielellä, kuten kaikki muutkin opinnot nyt alkuvaiheessa. Jännitin, pääsenkö ylipäätään kielitaidoillani, kun vaatimustaso kielen suhteen on oletettavasti ruotsalaisessa yliopistossa korkeammalla kuin suomalaisessa lukiossa pakollisen keskipitkän ruotsin tunneilla... 😅 Maanantaina tehtävä tuli korjattuna takaisin, arvosana Godkänd - hyväksytty! Ilmeisesti olin kielellisesti ihan hyväntasoisen tekstin kirjoittanut, kun opettaja luuli että äidinkieleni on ruotsi... Otan tämän kohteliaisuutena! 🤩

Koska ruotsi ei siis tosiaan ole äidinkieleni, on kirjoittaminen ja opiskelu ylipäätään minulle käytännössä kaksin verroin kuormittavampaa kuin ruotsia kotikielenään puhuvalle: joudun paitsi yrittämään sisäistää opetettavan asian, myös kamppailemaan sen kanssa että ymmärrän asian ja siinä sivussa omaksun uusia sanoja. Iltaisin huomaankin kuinka tämä todella vie energiaa: olen usein aivan poikki ja valmis sänkyyn nukkumaan VÄHINTÄÄN kymmenen tunnin yöunet. Ja päikkäritkin maistuisi vaikka päivittäin... Mutta eiköhän tää väsymys tästä tasoitu jossain vaiheessa kun kielen kanssa ei tarvitse enää niin paljoa tehdä töitä.


Lähiviikkoina koulunkäynti jatkuu suunnistuksen ja uinnin parissa. Kyseessä on pieni pala, delkurs suurempaa 30hp:n laajuista kurssikokonaisuutta Idrott didaktisk inriktning I. Ajattelin tänne blogin puolelle ennättäessäni availla joidenkin kurssiemme sisältöjä kiinnostuneille, ja toisaalta selventääkseni kurssisisältöjä itselleni.

Idrottslära grund I - Orientering/Friluftsteknik (2,5hp) & Simning (1,5hp)


Uinnin perusteet ja hengenpelastus

KURSSIN RAKENNE:
9x90min oppituntia Eriksdalsbadetissa

KURSSIMATERIAALI:
Carola Sjödin Simlärarboken (2016).

KURSSIVAATIMUKSET JA SUORITUKSET:

1.  Silvermagistermerket:
= Ruotsin uintiliiton virallinen uimamaisterimerkki, saatava vähintään 22 pistettä seuraavista osa-alueista (1p - 2p - 3p):
Uinti (vapaa tyyli) 1000m - 1500m - 2000m
Selkäuinti 500m - 750m - 1000m
Vaatteiden kanssa kelluminen 4min - 6min - 8min
Kelluminen 8min - 10min - 12min
"Vedessä polkeminen" 8min - 10min - 12min
Pituussukellus 12m - 14m - 16m
Syvyyssukellus 3m 2 kertaa - 3 kertaa - 5 kertaa
Hyppääminen 1m - 3m - pää edellä 3m
Hengenpelastuskoe max 3min - max 2min 30s - max 1min 50s


2. Kirjallinen koe uinnin didaktiikasta ja turvallisuudesta

3. GIH Guldboj -hengenpelastuskoe: 
- 100m uinti > 50m uinti pelastusrenkaan kanssa > 50m uinti pelastusrenkaan kanssa, joku kyydissä
- 25m uinti pelastusrenkaan kanssa > harjoitusnuken sukellus 3,9 metrin syvyydestä > 25m samankokoisen henkilön raahaaminen
- Henkilön nostaminen altaan reunalle
- Huomion herättäminen, kylkiasento, pulssin ja hengityksen tarkastaminen

4. Koe uintitekniikoihin liittyen, toisen uintitekniikan analysointi


Suunnistus, kartan lukeminen ja ulkoilu

KURSSIN RAKENNE:
10x150min oppituntia luonnossa tutuilla ja tuntemattomilla alueille
+ omalla ajalla suoritettavat tehtävät

KURSSIMATERIAALI:
Greilert, L. (2010). Hitta rätt: en introduktion till karta och kompass. Stockholm: SISU, 43 s.
Wehlin, A. (2015). Orientera i skolan. Stockholm: SISU idrottsböcker, 83 s.

KURSSIVAATIMUKSET JA SUORITUKSET:

1. Esitelmä ryhmässä annetusta ulkoiluun liittyvästä aiheesta:
minun ryhmälläni veitset ja tuli 

2. Kaupunkisuunnistus Gamla Stanissa
Suoritetaan omalla ajalla
29 rastia ympäri Tukholman vanha kaupunkia
Rasteihin liittyy erilaisia kysymyksia, valokuvaustehtäviä yms

3. Vähintään 15 rastia Naturpasskartanista
Suoritetaan omalla ajalla koulun lähistöllä sijaitsevassa Lil-Janns skogenissa;
Itse olen jo suorittanut, hain kaikki 40/40 rastia innostuttuani!

4. Suunnistus digitaalisilla apuvälineillä

5. Päivä luonnossa
Suunnitellaan 6 hengen ryhmässä reitti ja laaditaan kirjallinen näyttö reitistä, aikataulusta, välineistä, jokamiehenoikeuksista ja muista päivään liittyvästä.
Päivän aikana tulee vaeltaa vähintään 12 kilometriä, retken tulee kestää vähintään kuusi tuntia ja tulee laittaa kattava lounas luonnossa kaasupoltinta hyödyntäen.


Melko kattavat sisällöt näillä kursseilla, ja mielestäni aika hurjasti saa tehdä töitä suhteutettuna opintopisteiden määrään, mikä noista irtoaa. 
Mutta en valita: ihan kiva kerätä opintopisteitä metsässä seikkaillen sen sijaan, että tuskailisi paksujen opusten kanssa. Toki sitäkin on edessä, koska kyseessä on yliopisto-opinnot, mutta käytännönläheiset ja aktiiviset kurssit tasapainottavat opintoja mukavasti.

Edellisessä postauksessa mainitsemani palelemisongelma on nyt ratkaistu kompromissilla yhdessä opettajan kanssa: sovimme, että olen mukana niin paljon kuin kykenen, ja saan käydä välillä saunassa lämmittelemässä. Kaikki pakolliset kurssivaatimukset minun on tietenkin suoritettava. Oon todella onnellinen että opettaja ymmärsi, ja pääsimme yhteisymmärrykseen asiasta. 
Uintitunnit on kyllä edelleen tuskallisia etenkin, jos ei olla kokoajan fyysisesti liikkeessä: silloin kylmyys ujuttautuu heti luihin ja ytimiin! Viime tunnilla suoritimme Silvermagistermerketiin kuuluvan kellumisen, ja voi sitä palelun määrää sen jälkeen..! ⛄️

Gallerianin Hollisterin likainen peili. Jos katsot oikein tarkkaan voit huomata mahassa komeilevan punkinpureman.

Suunnistuksesta innostuin niin, että käytin kaksi puolikasta päivää metsässä kierrellen ja rasteja etsiskellen. Olinkin ensimmäinen jolla oli kasassa kaikki 40 rastia VAATIMUSHAN OLI 15, YLISUORITTAJA TAAS LIIKKEELLÄ... MUTTA MULLA OLI OIKEESTI HAUSKAA!! Suunnistus on niin paljon hauskempaa kuin pelkkä lenkkeily, koska on jotain mitä etsiä, jotain mitä tavoitella eikä vain päättömästi juosta tai kävellä pitkin pururataa vailla selvää päämäärää.
Kahden puoliksi metsässä vietetyn päivän jälkeen mun mahasta löytyi mukava yllätys: punkki! HYI HELVETTI, sanon minä. Se on kamalin otus mitä löytyy, ja aiheuttaa hemmetinmoisen paniikkireaktion ainakin mussa. Kaivoin netistä hulluna ohjeita miten poistaa punkki, ja lopulta nyppäisin sen pois tavallisilla pinseteillä. Ilmeisesti tein jotain väärin, koska punkin imukärsä jäi edelleen ihoon... No, kaivoin sitten nuppineulalla mukavan reiän navan viereen, kunnes vihdoin näin että musta piikki oli poissa. Loppuillan olin paniikissa ja pelkäsin saavani borrelioosin tai aivokalvontulehduksen, joita punkit levittävät. 
Nyt paniikki on hieman laantunut; todennäköisyys kummallekin tartunnallehan on häviävän pieni. Ja jos puremakohdan ympärille sattuu punainen rinkula kasvamaan, niin ei siinä muuta kuin mars lääkäriin, penisilliiniä naamariin ja that's it!
Seuraavalla kerralla tiedän ainakin laittaa paidan housuihin ja sukat housujen päälle. Virheistä oppii!

Hauskaa loppuviikkoa kaikille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää luettavaa